Na konci května jsme se sešli v městě Příbor na akci Putování za jedlými rostlinami na vycházku a vaření z divokých jedlých rostlin. Dopoledne jsme sbírali suroviny, odpoledne vařili a ochutnávali. Uvařili jsme osm jídel a na pořadu dne byly i francouzské recepty. Této báječné akce se zúčastnilo přes dvacet dospělých, osm dětí a jedno štěně.
![]() |
![]() |
Na vycházce podél řeky Lubiny jsme si ukazovali jedlé rostliny a nakupovali v supermarketu Příroda v. o. s. čerstvou zeleninu na vaření. Ve vypůjčené školní kuchyni jsme připravili ochutnávku nasbírané zeleně a poté začali vařit. Tentokrát jsem zařadila i recepty tříhvězdičkových michelinových šéfkuchařů - francouze Marca Veyrata, který ty tři hvězdičky získal dokonce dvakrát za sebou, a dále recept Eddy Lerouxe na merlíkové koule z kuchařky Foraged Flavor. Zatímco kuklíková rýže, ač jinak chuťově vynikající, po kuklíku moc nechutnala (asi jsme ho měli dát víc), masové koule se povedly úžasně - všichni jim přidělili plných pět bodů. Velké pochvaly sklízely též kostivalové tuiles. Tuile je francouzské slovo označující dlaždici, v gastronomii se tak označuje tenká, křupavá oplatka, kterou se zdobí jídla, často z těsta a sýra. Bodovalo se jako obvykle - 5 nejlepší, 1 nejhorší. Ochutnávaly a zapisovaly i děti a v tabulce si můžete přečíst jejich osobité komentáře. Všem účastníkům i garantům jednotlivých jídel děkuji za skvělou akci.
Chcete se mnou taky vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, výživové hodnoty? Podívejte se na aktuální přehled všech mých kurzů.
![]() |
![]() |
![]() |
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
kuklík obecný (městský) kuklík mestský |
Geum urbanum |
žampiónové karpacio s kuklíkovou šlehačkou |
16 | 4,50 | ||
2 | směs Neunerlei Kräutern |
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka |
16 | 4,63 | |||
3 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria | bršlice kozí noha naprudko osmahnutá | 16 |
4,31 |
||
4 |
merlík bílý mrlík biely |
Chenopodium album |
merlíkové kari koule (recept z kuchařky Foraged Flavor) |
14 | 5,00 | ||
5 |
kuklík obecný (městský) kuklík mestský |
Geum urbanum |
kuklíková rýže (recept šéfkuchaře Marca Veyrata) |
14 | 4,64 | ||
6 | směs
|
divoký salát s rajčaty a vajíčky | 11 | 4,27 | |||
7 | kostival lékařský | Symphytum officinale |
kostivalové tuiles (francouzský recept) |
8 | 4,94 | ||
8 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra |
panna cotta z květů černého bezu |
9 | 4,33 | ||
9 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior | jasanový čaj z větviček | 17 | 4,35 | ||
10 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra | čaj z květů černého bezu, neslazený | 16 | 4,19 | ||
11 |
kokoška pastuší tobolka kapsička pastierska |
Capsella bursa pastoris | plody | 16 | 3,31 | ||
12 |
kuklík obecný (městský) kuklík mestský |
Geum urbanum | kořínky kuklíku | 16 | 3,25 | ||
13 |
popenec břečťanovitý zádušník brečtanovitý |
Glechoma hederacea | listy | 16 | 3,19 | ||
14 |
sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná |
Bellis perennis | listy | 16 | 3,19 | ||
15 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria | listy | 17 | 3,00 | ||
16 |
mléč zelinný mlieč zelinný |
Sonchus oleraceus | listy | 16 | 3,18 | ||
17 |
česnáček lékařský cesnačka lekárska |
Alliaria petiolata | listy | 16 | 2,88 | ||
18 |
česnáček lékařský cesnačka lekárska |
Alliaria petiolata | plody | 14 | 2,36 | ||
19 |
penízek rolní peniažtek roľný |
Thlaspi arvense | plody | 15 | 3,40 | ||
20 |
merlík bílý mrlík biely |
Chenopodium album | listy | 16 | 4,00 | ||
21 |
sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná |
Bellis perennis | květy | 14 | 3,29 | ||
22 |
sléz přehlížený slez nebadaný |
Malva neglecta | listy | 15 | 3,20 | ||
23 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | mladé výhonky | 16 | 2,69 | ||
24 |
hulevník lékařský huľavník lekársky |
Sisymbrium officinale | listy | 16 | 3,69 | ||
25 |
dub letní dub letný |
Quercus robur |
žaludy v octu (recept Robina Harforda) |
17 | 3,24 | ||
26 |
slunečnice hlíznatá (topinambur) slnečnica hľuznatá |
Helianthus tuberosus |
topinambury v Deku |
17 | 4,35 | ||
27 |
turanka (turan) kanadská turanec kanadský |
Conyza canadensis | listy | 11 | 3,73 | ||
28 |
křen selský chren dedinský |
Armoracia rusticana | řapíky | 7 | 4,86 |
Ochutnávaná část nebo jídlo | A | B | C | D | E | F | G | H | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T |
Žampionové carpacio s kuklíkovou šlehačkou | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 1 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Německá tradiční polévka Neunerlei Kräutern | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ||
Naprudko opražená bršlice | 4 | 5 | 4+ | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 2 | 5 | 3 | ||
Merlíkové kari koule | 5 | 5 | 5 | 5* | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
Kuklíková rýže | 2 | 4 | 4+ | 5* | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
Divoký salát | 3 až 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | |||||||
Kostivalové tuiles | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5*** | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Bezová pannacotta | 4+ | 4 | 5 | 5 | 2 | 4 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
jasanový čaj z větviček | 5 | 5 | 0 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | |
bezový čaj z květů | 5 | 4 | 0 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | ||
kokoška pastuší tobolka, plody | 4 | 2 | 10 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 2 | 5 | ||
kuklík městský, kořínky | 3 až 2 | 4 | 1 | 4 | 4 | 3 | 1 | 5 | 2 | 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 5 | ||
popenec břečťanovitý, listy | 1 | 3 | 0 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | ||
sedmikráska obecná, listy | 2 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 2 | 5 | 3 | 3 | 2 | 4 | ||
bršlice kozí noha, listy | 5 | 2 | 0 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 1 | 1 | 4 | 2 | 4 | 5 | |
mléč zelinný, listy | 3 | 2 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 5 | ||
česnáček lékařský, listy | 3 | 2 | 0 | 4 | 1 | 2 | 4 | 5 | 5 | 4 | 2 | 1 | 4 | 3 | 3 | 3 | ||
česnáček lékařský, plody | 4 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | ||||
penízek rolní, plody | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 3 | 4 | 5 | 1 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | |||
merlík bílý, listy | 1 | 4 | 8 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | ||
sedmikráska obecná, květy | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 1 | 5 | 3 | 1 | 5 | ||||
sléz přehlížený, listy | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 3 | 1 | |||
smrk ztepilý, výhonky | 5 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 2 | 1 | 2 | 4 | 2 | 4 | ||
hulevník lékařský, listy | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | ||
žaludy v octu | 5 | 2 | 6 | 1 | 1 | 3 | 5 | 4 | 2 | 5 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | |
topinambury v Deku | 5 | 5 | 7 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | |
turan kanadský, listy | 3 až 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | 1 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | |||||||
křen selský, řapíky | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||
průměr ochutnávače | 3,52 | 3,35 | 3,41 | 3,04 | 3,68 | 2,88 | 3,82 | 4,08 | 3,93 | 4,48 | 3,6 | 2,96 | 3,48 | 4,19 | 3,14 | 4,67 | 4,29 | 4,62 |
Ochutnávaná část | A | B | C | D | E, F, G, H, J, L, N | T |
Žampionové carpacio s kuklíkovou šlehačkou | chuť citrónu zdokonalila jídélko | za šlehačku, žampiony nejím | na mě hodně kyselé, není cítit kuklík | |||
Německá tradiční polévka Neunerlei Kräutern | jako špenátová mléčná polévka | |||||
Naprudko opražená bršlice | se solí lepší | G: se solí lepší | část se nám trochu zapařila, to se nemělo stát | |||
Merlíkové kari koule | maso je maso | vynikající | ||||
Kuklíková rýže | sýr zabil chuť kuklíku | ale není cítit kuklík | ||||
Divoký salát | pórek přidat | J: hodně zelených natí | ||||
Kostivalové tuiles | trochu chlupaté, ale sýr přebil chuť | dobré, chutná to všem | boží | |||
Bezová pannacotta | ||||||
jasanový čaj z větviček | skvělý lesní čaj | fúj | ||||
bezový čaj z květů | dobrota | blé | ||||
kokoška pastuší tobolka, plody | vynikající | jemně hořký | ||||
kuklík městský, kořínky | chuť jako u zubaře | aromatický | tvrdé | F: nádherně voní | ||
popenec břečťanovitý, listy | ze začátku trochu jak máta, pak hořký | fůj | L: kundrátek | |||
sedmikráska obecná, listy | ujde | |||||
bršlice kozí noha, listy | vadí mi pach za syrova | blé | ||||
mléč zelinný, listy | nahořklý | hořké | ||||
česnáček lékařský, listy | horší než medvědí česnek | hnus | ||||
česnáček lékařský, plody | ostré, pak žádná chuť | |||||
penízek rolní, plody | zpočátku jako hrášek, ke konci ostrý | bez chuti | bez chuti | F: hodně hořké, H: jako hrášek | byla to nevyrovnaná šarže, některé skvělé, některé plody hořké, neboduju | |
merlík bílý, listy | dobré | bez chuti | ||||
sedmikráska obecná, květy | ujde | |||||
sléz přehlížený, listy | bez chuti | dobré | E: bez chuti, lze zkombinovat se vším | |||
smrk ztepilý, výhonky | kyselý | kyselá, kořeněná | hořké kyselé | F: kyselé, drhne v puse, H: kyselé | ||
hulevník lékařský, listy | bez chuti | blé | ||||
žaludy v octu | bomba!!! | vynikající | E: na mě moc octu, F: žalud skvělý, ocet moc kyselý | |||
topinambury v Deku | pravá chuť topinambur | ujde | E: na mě moc Deka | |||
turan kanadský, listy | ze začátku chuť hub, pak ostrý na špičce, pak zajímavý | L: aromatický, N: ředkvičková chuť | ||||
křen selský, řapíky | miluju |