Jahodový sbiteň s třezalkou

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 01. 07. 2014

V ruské kuchyni je zvykem používat třezalku tečkovanou Hypericum perforatum jako koření. Ochucují se s ní zeleninová a masová jídla, zejména jídla rybí a je oblíbená jako přísada nápojů. Toto je jeden z ruských receptů na staroslovanský nápoj ochucený třezalkou.



Sbiteň (сбитень) je starý východoslovanský nápoj z vody, medu a koření, mezi které se počítají i aromatické byliny. První zmínka ve slovanských kronikách je v roce 1128. Horký sbiteň se pije zejména v zimě, před čajem byl sbiteň jediným horkým nápojem Rusů a připravoval se v samovaru. Studený sbiteň býval populárním nápojem na uhašení žízně v lázni nebo v horkém letním dni. Existuje několik typů receptů, některé i s alkoholem, stálou složkou je vždy med.

500 g medu (1 kg)
1,3 l vody (2,5 l)
šťáva z 200 g jahod (400 g)
několik snítek kvetoucí třezalky tečkované (ľubovník bodkovaný) Hypericum perforatum (dá se použít i sušená)

Smícháme přísady a vaříme asi 2 hodiny, pro chuť přidáme třezalku. Často mícháme a pěnu sbíráme. Po dvou hodinách přecedíme a podáváme vychlazené.
Varianty: místo jahod můžeme použít černý rybíz, maliny nebo jiné drobné ovoce. Dochutit můžeme i mátou, chmelem nebo šalvějí. Nápoj se dá se podávat i horký, tento se však podával zejména v létě.

Recept podle 1001recept.com