Preboggion, recept z východní Ligurie

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 02. 05. 2014

Připravme si zdravou jarní italskou specialitu z čerstvých rostlin!



1 kg rostlin preboggion, druhy vybereme podle dostupnosti a jejich množství zvolíme podle jejich chuti
3 stroužky česneku
1 dl oleje
1 dl červeného vinného octa
1 snítka rozmarýnu
3 lístky šalvěje
30 gr strouhanky namočené v mléce anebo parmazánu
2 brambory
sůl

Rozetřeme česnek se solí. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme brambory a byliny oblanšírujeme 2-3 minuty. Pokud už není časné jaro a máme ve směsi orsej jarní, připravíme ho zvlášť, blanšírujeme nejméně 5 minut. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme ocet, rozetřený česnek, rozmarýnu a šalvěj, osmahneme aby se chuti spojily. Scedíme byliny, nakrájíme a i s bramborami přidáme do horké směsi na pánev, promícháme a necháme vychladnout. Podáváme studené posypané strouhankou nebo parmezánem. Takto připravenou směs můžeme použít též do zeleninové polévky.

prebogion - příprava
prebogion - spařené listy
prebogion - nasekané spařené listy
prebogion - olej, česnek a koření
prebogion - ochucené

Nejvíc jsem měla zvonku řepkovitého a kopřivy, nejméně těch hořkých - máchelky, pampelišky, málo bylo také bohužel krvavce a se zvonkem broskvolistým jsem to také nepřeháněla. To spíš proto že jsem ho měla málo a má malé listy. Silenky, máku, čekanky a mléče bylo tak středně. Příprava šla v pohodě, co mě nesmírně překvapilo že mi zrůžověl česnek. Vím že česnek umí zmodrat, zejména v naložených houbách, ale tohle se mi ještě nestalo. Na fotce to není tak dobře vidět, byl opravdu růžový. Podezírám vinný ocet. Od receptu jsem se odchýlila menším množstvím zeleně a ocet jsem měla bílý, nikoliv červený. Také brambory jsem nedávala, protože zítra až se to zaleží budou pansotti s ořechovou omáčkou.

prebogion - hotové jídlo