Ohitashi je japonská příloha, někdy se servíruje i jako předkrm. Toto je recept z denivky plavé (Hemerocallis fulva), rostliny podobné lilii a velmi hojné na našich zahrádkách. Často se ohitashi dělá i ze špenátu, ale popravdě si myslím že denivka je tak běžně pěstovaná, že je u nás lehčí sehnat čerstvou denivku než čerstvý špenát.
Aktualizace 9.3.2014: Právě teď je čas!
Aktualizace 15.3. 2024: Podívejte se na video na mém kanále
Denivka se v Japonsku běžně používá jako kuchyňská přísada, je i součástí sansai - horské zeleniny. Pokud chceme sbírat zplanělou denivku v přírodě, vyhlédneme a označíme si místo již předchozí rok, na zahrádce by žádný problém být neměl. Při identifikaci nám mohou pomoci podzemní hlízy (rozklikněte si obrázek dole). Pokud si ale správným určením stále nejsme zcela jistí, raději rostlinu jíst nebudeme. Recept je jednoduchý - ohitashi znamená "namáčené v omáčce". Mladé jarní výhonky denivky omyjeme a oblanšírujeme v osolené vařící vodě asi 30 sekund. Zchladíme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kousky asi 5 cm. Přebytečnou vodu vymačkáme, bude jí méně než u špenátu. Zalijeme sójovou omáčkou s cukrem (nebo dashi, 2 lžíce sójové omáčky a cukr) a vychladíme. V Japonsku se servíruje s katsuobushi (sušené uzené plátky tuňákovité ryby). Pokud chcete podrobný postup jak připravit a servírovat ohitashi jako předkrm, doporučuji video - horensou ohitashi ze špenátu. Katsoubushi se obvykle nahrazuje sezamovými semínky, jak jsem to udělala i já. Jako příloha se denivky v omáčce prostě jen vloží do misky.