Nevím, zdali milovníci japonské kuchyně tuší, že některé druhy sansai rostou i u nás. Další druhy se v celé České republice velmi často pěstují jako okrasné a mnoho lidí neví, že to co mají v předzahrádce na parádu, je v Japonsku tradiční, vysoce ceněnou kuchyňskou surovinou. Také je málo známé, že mladé výhonky některých módních keřů, pěstovaných pro plody, jsou též jedlé (aktinidie, kustovnice čínská alias goji, zimolez prodávaný pod obchodním názvem kamčatská borůvka).
Sansai znamená horská zelenina. Jedná se o mladé výhonky v přírodě rostoucích kapradin, bylin a dřevin, sbírané časně zjara. Jak název napovídá, rostou ve vyšších polohách a mnoho z nich jsou druhy lesní. Protože rostou ve volné přírodě a v horách mají blíže k nebi, mají více životní energie Qi než rostliny pěstované v nížinách na polích.
V Japonsku je sezóna sansai netrpělivě očekávána v restauracích i na trzích. V obchodech s potravinami se v této době prodávají hotové balíčky čerstvých výhonků, namíchané z několika druhů. Připravují se z nich saláty, vaří se, smaží se - například jako oblíbená tempura, vaří se z nich polévky, rýžová jídla, nakládají se a z některých druhů se dělá dokonce zavařenina. Tradičním jídlem pro sansai je kromě tempury i Sansai Soba (pohankové nudle s horskou zeleninou).
České sansai - zleva doprava: kopřiva dvoudomá (místo japonské kopřivy), denivka plavá, akébie pětičetná, česnek medvědí (místo vzácného česneku hadího), dole smetanka a křídlatka
Amadoko, kokořík vonný
Polygonatum odoratum
Roste ve světlých lesích, roztroušeně až hojně, zejména v teplých oblastech. Sbíráme
velmi mladé, nerozvité výhonky, později zhořknou. V listech se nachází malé množství saponinů, je nutné je před jídlem spařit. Pozor! V plodech se nachází vysoký obsah saponinů a jsou pokládány za jedovaté.
Použití: ohitashi (použijte recept nokanzou ohitashi), tempura, stir-fry, polévky, do rýže, omelety, jako chřest, s majonézou.
Nechte se inspirovat obrázky.
Akebi, akébie pětičetná
Akebia quinata


Liána s pětičetnými listy, u nás pěstovaná jako okrasná. Vonné květenství se skládá z jednoho nebo dvou velkých samičích květů a světlejších květů samčích, kterých bývá asi trojnásobný počet a jsou asi třetinové velikosti. Prostě každá samička má svůj soukromý harém. Akébie u nás plodí málo: možná proto, že podobné uspořádání v našich zemích nefunguje. Exaktní vysvětlení ovšem je, že rostlina se vlastním pylem neopylí, potřebuje k tomu geneticky odlišného jedince a takové uspořádání se u nás najde na málokteré zahrádce či parku. Je to škoda, její plody jsou totiž stejně jako jarní výhonky jedlé. Daleko méně často se u nás pěstuje akébie trojčetná,
Akebia trifoliata, která je také jedlá. Mladé výhonky obou druhů se v Japonsku na jaře jí vařené v páře, lehce podušené, přidávají se do polévek.
Recepty:
Hasukappu, zimolez modrý
Lonicera caerulea
Zimolez modrý a příbuzné druhy mají jedlé plody, u nás jsou v poslední době prodávány pod názvem Lonicera kamtschatica, zimolez kamčatský, nebo pod obchodním názvem kamčatská borůvka. Do taxonomických úvah, zdali je L. kamtschatica druh, podruh anebo varieta druhu L. caerulea se zde pouštět nebudeme, a nebudeme se pouštět ani do úvah ohledně toho, zdali to se u nás prodává je L. caerulea anebo opravdu L. kamtschatica, to patří mezi spory odborné. Oba druhy jsou velmi příbuzné, někteří taxonomové je dávají do druhu jednoho. Oba druhy mají jedlé plody i jarní výhonky a to nás zajímá nejvíc.
Itadori, křídlatka japonská
Reynoutria japonica



Tak té máme u nás přebytek. V Evropě i v Americe je to invazní druh. Na internetu i v tisku najdete mnoho článků o tom, kolik nás všechny invazní druhy ročně stojí i o tom, jak velký problém to je. Právě vzhledem k tomu, že se křídlatka tak snadno šíří, musíme při jejím sběru jako suroviny do kuchyně dodržovat určité zásady, abychom ji sami nechtěně nešířili dál. V případě křídlatky je nutné vzít všechny uříznuté kousky rostliny sebou, i ty malé. Křídlatka je totiž schopna z úlomku o váze 0,7 g vytvořit novou rostlinu. Po sběru všechny, i ty nejmenší úlomky posbíráme do sáčku a doma je společně s tím, co nesníme 2 minuty povaříme. Teprve potom je můžeme vyhodit do odpadků, do záchoda nebo na kompost. Nikdy nevyhazujeme živé úlomky rostliny! Z výhonků křídlatky se dá připravit mnoho sladkých i slaných pokrmů. Jedlá je i příbuzná křídlatka sachalinská a jejich kříženec křídlatka česká, oba druhy taktéž invazní.
Recepty:
Katakuri, kandík japonský
Erythronium japonicum
Tento druh je úzce příbuzný našemu velmi vzácnému a chráněnému druhu kandík psí zub (
Erythronium dens-canis). Dříve se kandík japonský používal také jako zdroj léčivého a jedlého škrobu z hlíz, ale v hlíze je ho málo, hlízy jsou malé, takže jako zdroj není příliš efektivní. Kandík japonský má zajímavou biologii: když rostlina vyroste ze semene, roste nejprve s jedním listem a trvá celých 7-8 let než poprvé vykvete. Rostlina se dožívá 40-50 let. Semena kandíků mají masíčko (odborně elaiosom), což je výživný útvar připojený k semeni. Masíčko obsahuje tuky, aminokyseliny, bílkoviny a další látky a přitahuje mravence. Ti si semeno odnesou do mraveniště, masíčko použijí jako potravu a semeno odnesou ven z mraveniště jako odpad. Tím rostlinu rozšiřují. Jako sansai se používají mladé výhonky i s květy. U nás se kandík japonský dá pěstovat, na zahrádkách se pěstuje i náš původní kandík psí zub a další druhy. Řada druhů kandíků je jedlá, v poslední době je díky knize Rajská zahrada známý kulturní hybrid "Pagoda", který má na rozdíl od ostatních druhů kandíků velké hlízy. Z katakuri se připravují saláty, ohitashi, tempura a další jídla, oblíbená příprava je například
zabalit mladé lístky i s květy do plátků slaniny a orestovat.
Kiboushi, bohyška Fortunova
Hosta fortunei
Druh kulturní, vzniklý hybridizací a velmi často pěstovaný. S určováním druhu se u bohyšek nemusíte zdržovat, všechny druhy rodu jsou jedlé a u nás často pěstované. Kromě toho je to těžké, bohyšky mají tisíce kultivarů a často si ani sami odborníci při určování nejsou jistí.
Urui, bohyška horská
Hosta montana
Běžně dostupný druh v japonských supermarketech. Je pěstovaná i u nás, ale jak jsem již zmínila, určování je těžké a k přípravě pokrmů z bohyšek není nutné. Jako u všech druhů sansai se sbírají mladé jarní výhonky. Doporučená příprava: lehce podušená, saláty, tempura
Recepty:
Kogomi, pérovník pštrosí
Matteuccia struthiopteris
Jeden z nejvíce používaných druhů sansai, mladé výhonky tvoří krásně
pravidelné spirálky. U nás se pérovník v přírodě vyskytuje vzácně, je proto zvláště chráněný. Je ale často pěstován na zahradách. Výhonky se jí jen velmi mladé a nelze je jíst za syrova. Musí být zbaveny všech hnědých šupin na řapících (plevin) a předem uvařeny. Po snědení syrových nebo nedostatečně uvařených výhonků hrozí průjem, nevolnost, břišní křeče nebo bolesti hlavy. Proto by se měly výhonky vařit ve vodě nejméně 15 minut, v páře 10-12 minut. Na přípravu jídel typu stir-fry se musí výhonky předem uvařit.
Kuko, kustovnice čínská
Lycium chinense

Kustovnici čínskou budete asi znát spíše pod jménem goji, její sušené plody najdete v každém obchodu se jménem Zdravá výživa. V Asiii jsou pokládány za elixír podporující vitalitu, imunitu, potenci. Jako sansai se jí mladé výhonky a mladé listy. Z listů se též dělá čaj na snížení krevního tlaku. Kustovnici by se měly vyhnout těhotné ženy a osoby užívající warfarin. U nás se v poslední době často pěstuje. V přírodě se nás vyskytuje blízce příbuzný a velmi podobný druh kustovnice cizí,
Lycium barbarum. Ani tento druh není naším původním, byl k nám zavlečen a v některých oblastech se chová invazně. Ačkoliv jsou oba druhy pokládány za blízce příbuzné, v naší literatuře (Baloun et al.: Rostliny způsobující otravy a alergie) můžeme najít zmínky o jedovatosti celé rostliny (včetně plodů) kustovnice cizí. Je možné, že tato informace vyplývá i z
taxonomických záměn obou druhů. Dokud se nevyjasní jedovatost kustovnice cizí, nelze rostliny rostoucí ve volné přírodě u nás k jídlu doporučit.
Recepty:
Nokanzou, denivka plavá
Hemerocallis fulva
Recepty:
Sarunashi, aktinidie význačná
Actinidia arguta
Matabi, Actinidia polygama
Oba druhy jsou velmi oblíbené zejména pro své plody. Nepodařilo se mi dohledat zdali i výhonky aktinidií jsou jedlé.
Suberiyu, šrucha zelná
Portulaca oleracea
Šrucha zelná se používá v mnoha světových kuchyních několika kontinentů a kdysi byla jídávána i u nás. Je to druh, který obsahuje v listech omega-3 nenasycené mastné kyseliny, udává se že má nejvyšší obsah těchto kyselin ze všech druhů rostlin. Lístky šruchy zelné jsou dužnaté - šťavnaté a slané. U nás neroste všude, hojně se vyskytuje zejména na jižní Moravě.
Recepty:
Takenoko, bambusové výhonky
Jako sansai jsou používány mladé jarní výhonky bambusů rodu Phyllostachys, druhu Sasa kurilensis a další druhy bambusů. Některé druhy rodu Phyllostachys i Sasa kurilensis se u nás dají pěstovat.
Tanpopo, smetanka lékařská (pampeliška smetánka)

Taraxacum sect. Ruderalia
Podobně jako u nás se mladé lístky pampelišek v Japonsku používají do salátů, ale i do mnoha typických japonských jídel s rýží, do ohitashi, na tempuru a do mnoha dalších. Z hlediska taxonomie patří rod Taraxacum - pampeliška - k nejobtížnějším. U nás se vyskytuje mnoho druhů pampelišek (desítky až stovky) od sebe velmi obtížně rozlišitelných. Ty běžné, nazývané smetánky (řazené do sekce Ruderalia) jsou ale jedlé všechny, takže nás to v kuchyni trápit nemusí.
Tsukushi, přeslička rolní
Equisetum arvense
V Japonsku jsou jídla z přesličky oblíbená dětmi. Sbírají se
mladé jarní nezelené lodyhy, dokud jsou ještě strobily (ty šištičky na vrcholku) zavřené. Používá se do polévek, na flip vejce, omelety. ochucené sójovou omáčkou, do rýže, na nudle a další pokrmy. Při sběru je nutno vyvarovat se záměny s jedovatou přesličkou bahenní a dalšími druhy přesliček, které obsahují alkaloidy palustrin a palustridin a také enzym thiaminázu, který rozkládá vitamín B1. Nejvhodnější postup je určení přesličky v předchozím roce, znaky k rozlišení přesličky rolní a přesličky bahenní najdete v
mém článku.
Warabi, hasivka orličí
Pteridium aquilinum
Běžně dostupný druh v japonských supermarketech. Ale s warabi je potíž, obsahuje ptaquilosid a thiaminázu (enzym, který v těle rozloží vitamín B1).
Ptaguilosid a konzumace hasivky jsou obviňovány ze zvýšeného výskytu rakovin trávicího traktu v Japonsku a zdá se že právem. Produkty rozkladu ptaquilosidu působí na DNA a jsou pokládány za kancerogenní. Tato látka je obsažena i ve sporách, které v místě výskytu létají ve vzduchu a také v půdě, a v souvislostech s ptaquilosidem se
hovoří i o riziku.
Yamawasabi, křen selský

Armoracia rusticana
Tradičně se používají k jídlu výhonky, listy a květy. V poslední době i v Japonsku vzrůstá obliba i kořene, ačkoliv tradiční je použití japonského křenu wasabi.
Yukinoshita, lomikámen výběžkatý
Saxifraga stolonifera (= Saxifraga sarmentosa)
Používají se mladé lístky, zejména na tempuru. Tato rostlina se u nás nevyskytuje ani ji nelze pěstovat na zahrádce, dříve ale patřila k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám a v řadě domácností se ještě pěstuje.
Tak co, kolik druhů sansai vám roste na zahrádce?
Za inspiraci děkuji do města Shizuoka Robert-Gillesovi ze stránek shizuokagourmet.com. Jako další zdroje pro článek byly použity databáze rostlin a stránky s recepty.
Přehled dostupnosti sansai v České republice
Japonské jméno |
České jméno |
Latinské jméno |
Roste u nás ve volné přírodě |
Hojnost |
Pěstování u nás |
poznámka |
Aiko, miyama-irakusa |
|
Laportea macrostachya |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
Syn. Laportea cuspidata |
Ainu negi, gyojyaninniku |
česnek hadí |
Allium victorialis |
ano |
vzácný a silně ohrožený, chráněný, nelze sbírat v přírodě |
Pěstovat se dá (lépe nahradit česnekem medvědím) |
Velmi podobný česneku medvědímu A. ursinum. V Japonsku ve var. platyphyllum |
Akamizu |
|
Elatostema umbellatum var. majus |
ne |
|
Ne |
|
Akebi |
akébie pětičetná |
Akebia quinata |
ne |
|
Ano, zahrádky, parky |
|
Amadoko |
kokořík vonný |
Polygonatum odoratum |
ano |
často, lesy |
Někdy se pěstuje i na zahrádkách |
|
Aomizu |
|
Pilea mongolica |
ne |
|
Ne |
Japonské jméno je velmi poetické - modrá voda |
Azami |
|
Cirsium spinosum |
ne |
|
Ne |
|
Fukinoto, fuki |
devětsil japonský |
Petasites japonicus |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady a parky |
|
Hamaboufuu |
|
Glehnia littoralis |
ne |
|
Ne |
|
Hangonsou |
starček |
Senecio cannabifolius |
ne |
|
Snad by se dal pěstovat |
|
Hasukappu |
zimolez modrý |
Lonicera caerulea |
ne |
|
U nás se prodává pod názvem L. kamtschatica, v poslední době módní druh |
|
Hikagehego |
|
Cyathea lepifera |
ne |
|
Ne |
Dekorativní stromová kapradina, taxonomické nejasnosti |
Inudouna |
|
Cacalia hastata |
ne |
|
Ne |
|
Irakusa |
kopřiva |
Urtica thunbergiana |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Itadori |
křídlatka japonská |
Reynoutria japonica |
ano |
Máme jí přebytek |
|
Nepůvodní a invazní druh |
Katakuri |
kandík japonský |
Erythronium japonicum |
ne |
|
Ano, zahrádky |
|
Kiboushi |
bohyška Fortunova (hosta, funkie) |
Hosta fortunei |
ne |
|
Obecně pěstovaná na zahrádkách a v parcích. Skupinový název pro několik zahradních hybridů. |
|
Kogomi |
pérovník pštrosí |
Matteuccia struthiopteris |
ano |
vzácný a chráněný, nelze sbírat v přírodě |
Často na zahrádkách |
V Japonsku v červené a zelené varietě |
Koshiabura |
|
Ascathopanax sciadophylloides |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
Syn. Eleutherococcus sciadophylloides |
Kuko |
kustovnice čínská |
Lycium chinense |
ne |
|
Pěstuje se pro plody, v poslední době módní druh |
Čínské jméno goji |
Kusagi |
blahokeř trojný |
Clerodendrum trichotomum |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Matatabi |
aktinidie |
Actinidia polygama |
ne |
|
Ojediněle na zahrádkách, sbírková rostlina |
|
Mitsuba |
|
Cryptotaenia japonica |
ne |
|
Dá se u nás pěstovat |
|
Nirinsou (nirinsó) |
sasanka |
Anemone flaccida |
ne |
|
Sbírková rostlina skalničkářů |
|
Nobiru |
česnek |
Allium macrostemonm |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Nokanzou |
denivka plavá |
Hemerocallis fulva |
často zplaňuje |
|
Velmi často pěstovaná |
|
Oyamabokuschi |
|
Synurus pungens |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Ryoubu |
|
Clerthra barbinervis |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Sarunashi |
aktinidie |
Actinidia arguta |
ne |
|
Pěstována na zahrádkách pro ovoce |
|
Seri |
halucha |
Oenanthe javanica |
ne |
|
Prodávána v kultivarech k jezírkům |
|
Shidoke, Momijigasa |
|
Cacalia delphiniifolia |
ne |
|
Ne |
Syn. Parasenecio delphiniifolius |
Suberiyu |
šrucha zelná |
Portulaca oleracea |
ano |
Místy velmi hojně (jižní Morava) |
|
|
Takenoko |
bambusové výhonky |
Nejčastěji druhy rodu Phyllostachys |
ne |
|
Některé jedlé druhy bambusů se u nás dají pěstovat |
|
Tanpopo |
smetanka lékařská (pampeliška) |
Taraxacum sect. Ruderalia |
ano |
Velmi hojně všude |
|
|
Tara no me |
arálie |
Aralia elata |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Tsukushi |
přeslička rolní |
Equisetum arvense |
ano |
Velmi hojně všude |
|
Vrcholky jarních lodyh |
Tsuroganeninjin |
zvonovec |
Adenophora triphylla |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Udo, yamaudo |
arálie |
Aralia cordata |
ne |
|
Ojediněle botanické zahrady |
|
Urui |
hosta, bohyška, funkie |
Hosta montana |
ne |
|
Velmi často pěstovaná na zahrádkách |
|
Warabi |
hasivka orličí |
Pteridium aquilinum |
ano |
Někde hojně, někde chybí (jižní Morava) |
|
V Japonsku var. latiusculum |
Yamabudo |
réva Coignetové |
Vitis coignetiae |
ne |
|
Snad se ojediněle pěstuje, prodávají se sazenice |
|
Yamawasabi |
křen selský |
Armoracia rusticana |
ano |
Hojný |
|
|
Yomogi |
pelyněk |
Artemisia princeps |
ne |
|
Nejspíš ne |
Je možné že se používá i náš druh, pelyněk černobýl, ale nepodařilo se mi to potvrdit |
Yukinoshita |
lomikámen výběžkatý |
Saxifraga stolonifera |
ne |
|
Pěstuje se jako pokojová rostlina |
Synonymum Saxifraga sarmentosa |
Zenmai |
podezřeň japonská |
Osmunda japonica |
ne |
|
Dá se u nás pěstovat |
Syn. Osmunda nipponica, blízká příbuzná naší vyhynulé podezřeni královské O. regalis |