Sevlák cukrový - málo známá zelenina 7.

Autor: ukázka z knihy <>, Téma: Jedlé rostliny, Vydáno dne: 21. 01. 2010

Sevlák cukrový, zvaný také cukrový kořen pro svou sladkou chuť je další zapomenutá zelenina. 



Sevlák zeleninový (cukrový)
Sium sisarum Apiaceae = miříkovité

Výška v cm: 50-140
Výsev do skleníku: II.
Venkovní výsev: IV.
Výsadba: V., vytrvalá
Vzdálenost rostlin: 40 cm
Šířka meziřádků: 40 cm

Sevlák zeleninový je dnes pěstován již jen vzácně. Pochází z Ruska, odkud k nám přišel ve středověku (první zmínka pro Německo r. 1560). Tu a tam se vyskytuje zplanělý na rumištích a na vinicích. Je to vytrvalá rostlina s masitým oddenkem. Forma pěstovaná se od plané liší poněkud tlustšími kořeny. Kvete v červenci a srpnu bílými květy.
Klima a stanoviště: Teplá místa, ne však příliš suchá, i ve světlém stínu.
Půda: Sevlák roste na každé nepříliš těžké zahradní půdě.
Výsev a výsadba: Vedle výsevu je možné dělení oddenku. To lze provést v pozdním podzimu při sklizni kořenů.
Ošetřování a hnojení: Okopáváme, za sucha zaléváme. Časně zjara hnojíme kompotem nebo lehce zetlelou chlévkou mrvou.
Sklizeň: Ve druhém roce po výsevu. Kořeny dlouhé 2 až 3 cm a široké 2 cm vyhrabáváme rycími vidlemi v době, kdy zelené části rostliny hnědnou.
Zpracování a uskladnění: Chutí připomíná krabilici hlíznatou. Kořeny se pečou nebo vaří v masovém vývaru. Dříve byly kořeny používány jako domácí léčivo (Radix Sisar). Slouží pro výrobu vína a náhražky kávy. Založený v písku je skladovatelný 1 až 2 měsíce.

Ukázka z knihy Gunter Steinbach: Lexikon užitkových rostlin, Knižní klub, Praha 1997, ISBN 80-7176-432-9
 

sevlák cukrový