Zelenošáchor (šáchor) jedlý - málo známá zelenina 5.

Autor: ukázka z knihy <>, Téma: Jedlé rostliny, Vydáno dne: 19. 12. 2009

Tropický šáchor, přáíbuzný našim šáchorům s jedlými hlízkami.



Zelenošáchor (šáchor) jedlý
Cyperus esculentus Cyperaceae = šáchorovité

Výška v cm: 25-75
Výsev do skleníku: -
Venkovní výsev: -
Výsadba: III. - V., průměrná doba pěstování 16-24 týdnů
Vzdálenost rostlin: 50 cm
Šířka meziřádků: 50 cm 

Tropický zelenošáchor jedlý pochází z východní Afriky, dnes se však pěstuje i ve středomořských zemích. Rostlina většinou nemá semena. Pod zemí vytváří tenké výběžky, jejichž špičky po delší době ztlušťují v hlízy velikostí asi třešně. Chutnají po mandlích a obsahují uhlohydráty a tuk.

Klima a stanoviště: Teplomilná rostlina s vysokou potřebou vody. Na volné půdě jsou vyhlídky na úspěšné pěstování malé. Kulturu pěstujeme ve vyhřívaném skleníku, kde lze sázet již časně zjara.
Půda: Dobře zkypřená, humózní a výživná půda s pískem, dobře propustná.
Výsev a výsadba: Vysazování ztlustlých hlíz na jaře do teplé půdy, dobré zalévání. Ošetřování a hnojení: Před výsadbou organické hnojení kompostní zeminou nebo suchým hnojem. Pravidelné kypření povrchu půdy a odstraňování plevele.
Sklizeň: Vysázené hlízy raší z pupenů a zakořeňují. Asi za 4 měsíce vyhrabáváme hlízy vytvořené novými rostlinami.
Zpracování a uskladnění: Syrové nebo vařené jako zeleninová příloha. Ve Španělsku se hnětením moučky z šáchorových hlíz, zadělané vodou, vyrábí „horchata“ do zmrzlin. Též syrové nebo pražené jako náhražka mandlí.

Ukázka z knihy Gunter Steinbach: Lexikon užitkových rostlin, Knižní klub, Praha 1997, ISBN 80-7176-432-9

šáchor jedlý (zelenošáchor)