Topinambur hlíznatý jako léčivá rostlina

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Léčivé rostliny, Vydáno dne: 06. 11. 2008

Topinambur hlíznatý nebo také slunečnice topinambur (slnečnica hľuznatá), Helianthus tuberosus L. je rostlina příbuzná slunečnici.



Na rozdíl od slunečnice roční je topinambur rostlinou vytrvalou a tvoří hlízky. Je stejně statný jako slunečnice, dosahuje výšky 1,2 až 2,5 metru, květy má menší, ale podobné. Pochází ze Severní Ameriky, často se pěstuje, neméně často zplaňuje. Kvete v srpnu až říjnu.
Používá se hlíza, méně často list nebo nať. Hlízky je nejlepší sbírat na podzim, kdy jsou největší. Hlízy se nedají sušit, jí se syrové nebo se upravují v kuchyni.
Obsahuje olej, vlákninu, aminokyseliny pro tělo nezbytné, vitamín C a další vitamíny, organické kyseliny jablečnou, jantarovou, citrónovou, minerální látky, z nichž významný je vysoký obsah draslíku. Místo škrobu obsahuje polysacharid inulin a proto je vhodný pro diabetiky, stejně jako všechny další rostliny s jeho obsahem.   

topinambur hlíznatý

Slouží především jako dietní potravina, která je mimořádně vhodná pro děti, seniory, rekonvalescenty, diabetiky. Při pravidelné konzumaci se projeví jeho účinek protirevmatický, protiastmatický a harmonizační působení na žlučník. Zmírňuje těhotenské křeče a nevolnosti. Pomáhá při otocích, odvodňuje, reguluje menstruaci a působí jako prevence proti potratu nebo předčasnému porodu. Snižují hladinu LDL-cholesterolu (to je ten "špatný"). Kromě různých kuchyňských úprav je vhodné podávat topinambur jako šťávu, nejlépe takto: 250 g čerstvé mrkvové šťávy, 100 g čerstvé šťávy z topinambur, 25 g čerstvé šťávy z celeru (muži) nebo petržele (ženy).
Topinambur je i výborná a oblíbená surovina, kuchařské recepty na jídla z topinamburu najdete ve článku Recepty na jídla - topinambur hlíznatý na této stránce nebo Topinamburák a jiné inspirace na stránce Jitřní země.
 
Použití a obsahové látky podle J. A.Zentricha